Wat houdt wandelcoaching in?
Uw werknemer wandelt samen met onze bedrijfsmaatschappelijk werker door een liefst groene omgeving. Beweging en het zien van natuur verlagen stress. Dit wordt onderschreven door professor Erik Scherder, de Koninklijke Wandelbond Nederland, Zorg van de Zaak Netwerk en Gimd.
In maximaal 5 wandelingen coachen onze bedrijfsmaatschappelijk werkers uw werknemer naar herstel van de balans en verbetering van de inzetbaarheid. Uw werknemer geeft hierbij zelf het wandeltempo aan: het gaat om het letterlijk in beweging zijn, niet om het tempo of de afgelegde afstand.
De Gimd wandelcoaches zijn ervaren bedrijfsmaatschappelijk werkers en onderschrijven het belang van wandelen. Zij zijn opgeleid in de kortdurende, oplossingsgerichte methodiek. Dit is een praktische en positief ingestelde manier van coaching.
Wanneer is ‘Wandelend in Balans’ geschikt?
Wandelcoaching ondersteunt uw werknemer bij uiteenlopende problemen. Speelt er iets op het werk of in de privésituatie dat een negatieve invloed heeft op het werk, dan kunt u dit inzetten. Wandelcoaching is onder andere effectief bij moeite met stresshantering, een verstoorde werk-privé balans, samenwerkingsproblemen, veranderingen op het werk, omgaan met
verlies en rouw, verwerking van schokkende gebeurtenissen en het omgaan met impactvolle momenten.
Resultaat
Een traject met wandelcoaching:
- Draagt bij aan het voorkomen van uitval of bespoedigt herstel.
- Geeft uw werknemer overzicht in, en controle op, de situatie waarin hij zich bevindt en de rol die hij daarin speelt. Dit resulteert in mentale veerkracht, wat het functioneren ten goede komt.
Door letterlijk uit de situatie te gaan, neemt uw werknemer mentaal afstand van de situatie. Dit geeft een ander perspectief op de situatie en helpt bij het relativeren van het probleem.
De voordelen van wandelcoaching
Wandelen brengt gedachten en gevoelens letterlijk in beweging, wandelend praten met een coach is laagdrempelig en bewegen in de buitenlucht kan stress verminderen.
Vraag offerte aan