De leefstijlcoach

Drinken, roken en teveel eten zijn ongezond. En we moeten meer bewegen. We horen dit vaak genoeg, maar het lukt lang niet iedereen om betere keuzes te maken. Een ongezonde levensstijl kan echter leiden tot gezondheidsklachten, ziekteverzuim en dus verminderde arbeidsproductiviteit. Meestal is er niet één oorzaak aan te wijzen, maar gaat het om een combinatie van factoren. Sommige factoren kunnen beïnvloed worden, zoals gedragsverandering met betrekking tot voeding en bewegen. Om ongezonde gewoontes het hoofd te bieden, is het nodig om eerst inzicht te krijgen in hoe de eigen wilskracht werkt.

De kracht van wilskracht

Wilskracht is het vermogen om aandacht, emoties en verlangens te beheersen. De mate van wilskracht is van invloed op: werk, gezondheid, financiële zekerheid en relaties. Onze wilskracht wordt steeds uitgedaagd door onze leefstijl én door ons brein. Door de inzet van een leefstijlcoach leert de medewerker om zijn eigen wilskracht te versterken en de afgesproken doelen te behalen.

Wat mag u verwachten van de leefstijlcoach?

De leefstijlcoach helpt bij het ontwikkelen van wils­kracht tijdens een individueel begeleidingstraject en bestaat uit een intake en vier gesprekken. Aan de hand van het KOP-model inventariseert de leefstijlcoach tijdens de intake het kernprobleem. KOP is een bewezen methodiek en staat voor:

Klacht = Omstandigheden x Persoonlijke stijl

Voorbeeld: gedurende de avond heel veel eten (de klacht) is het resultaat van een combinatie van omgevingsfactoren (je eenzaam en moe voelen thuis op de bank, terwijl je weet dat je iets lekkers in de koelkast hebt) en de manier waarop je hiermee omgaat (negatief denken over jezelf, het hebben van negatieve overtuigingen zoals ‘het heeft allemaal toch geen zin’, ‘het maakt nu toch niet meer uit’).

Ons ‘emotionele brein’ is gevoelig voor verslavingen, wil toegeven aan de behoeften van het moment en doet er dus alles aan om goede voornemens (het ‘verstan­dige brein’) te ondermijnen. Daarom is het de kunst om het emotionele brein te vertragen, zodat je niet toegeeft aan de impuls. Dit doen we met de ontwikkeling van de eigen wilskracht. De focus in de gesprekken ligt op het begrijpen van hoe wilskracht werkt en vervolgens op het ontwikkelen van de eigen wilskracht aan de hand van een zelfhulpboek. Het traject bestaat uit:

  • een intake en een onderzoek, gevolgd door het opstel­len van een gezamenlijk plan van aanpak;
  • vier gesprekken;
  • leefstijlcoaching en psycho-educatie (zelfhulpboek);
  • eventueel een telefonisch consult tussen de gesprekken door.

Wat levert de leefstijlcoach u op?

Het aanbieden van een leefstijlcoach aan uw medewerker levert langdurige gedragsverandering op met betrekking tot voeding en beweging, waardoor de kans op gezondheidsproblemen en/of ziekteverzuim kleiner wordt.

De medewerker maakt zijn ongezonde gewoontes bespreekbaar, ontwikkelt wilskracht en krijgt stapsgewijs controle over de situatie. Zo verbetert zijn functioneren, zowel thuis als op het werk.

Wilt u meer informatie?

Neem dan contact met ons op: bel 088 – 800 85 00, of mail naar info@Gimd.nl.