‘Hardlopen helpt me om te ontladen tijdens drukke periodes’

Stephanie van Denderen, deelnemer runningtherapie

Ze zag een oproep staan op het intranet van haar werkgever. Er werden deelnemers gezocht voor runningtherapie. In een paar weken tijd in groepsverband opbouwen naar 5 kilometer hardlopen en je ook nog eens helderder voelen in je hoofd. Dat sprak Stephanie van Denderen (32) meteen aan. Ze wilde al langer een start maken met hardlopen en daarbij bevond zij zich in een pittige periode in haar leven. Ze besloot zich aan te melden.

‘Zo’n drie maanden geleden schreef ik me in voor runningtherapie. Ik had een intakegesprek bij Mirjam van Kessel die me enthousiast uitlegde wat deze vorm van therapie inhoudt. Het hoofddoel is leren hardlopen, daarnaast is er aandacht voor het mentale welzijn. Runningtherapie is bij uitstek geschikt voor mensen met depressieve klachten, burn-out of als je gewoon even niet zo lekker in je vel zit. Aan het einde van de therapie zou je 5 kilometer zelfstandig moeten kunnen rennen.

We begonnen met een groepje van vier, maar al snel bleek dat één persoon al een behoorlijke conditie had. Onze niveaus kwamen niet helemaal overeen. Daarom zijn we met z’n drieën verder gegaan. Ik wilde al langer een aantal kilometer achter elkaar kunnen rennen, maar vond het moeilijk om mezelf te motiveren. In groepsverband trainen bleek de ideale stok achter de deur voor mij om mijn doel te bereiken. Je gaat toch –op een prettige manier– een verplichting aan met elkaar. Ook hebben we ontzettend met elkaar gelachen.

Mirjam is een betrokken coach die je helpt het uiterste uit jezelf te halen. Ze stimuleert zonder dwingend te zijn. Je bouwt het hardlopen op met een schema en krijgt technieken aangeleerd om het sporten beter te laten verlopen. Ook oefeningen gericht op ademhaling en mindfulness komen aan de orde. Deze combinatie werkt perfect voor mij: ik heb het hardlopen inmiddels helemaal geïntegreerd in mijn leven. Het helpt me om te ontladen tijdens drukke periodes. Ook geeft het me een trots gevoel en daardoor een positieve stimulans. Zo van: verrek, ik kan gewoon 5 kilometer achter elkaar rennen! Wie had dat ooit gedacht?

Na afloop van de runningtherapie heb ik samen met één van mijn loopmaatjes een nieuw doel bedacht: de Damloop by night in september. Via het werk konden wij startbewijzen krijgen. We gaan voor de 5 Engelse mijl, oftewel 8 kilometer, dat lijkt ons wel haalbaar. We trainen nu drie keer per week. Als je eenmaal iets hebt opgebouwd, is het zonde om dat te verwaarlozen. Mirjam loopt overigens ook mee om ons te ondersteunen. We gaan die finish dus zeker halen!’