Vertrouwen in je eigen kracht

‘Zelfvertrouwen = Vertrouwen in je eigen kracht’, aldus Van Dale. Op deze dag van het zelfvertrouwen vroegen wij Gimd professional Daphne van Rooyen: ‘Hoe werk jij aan zelfvertrouwen?’

Daphne: “Ik haal mijn zelfvertrouwen uit dagelijkse momenten waarin ik bewust de stilte op zoek en contact maak met mijn binnenwereld en mijn lichaam (Red.: tips om dit te doen? Kijk onderaan dit bericht!) Wanneer er geen prikkels van buitenaf zijn kan ik goed luisteren naar de signalen van mijn lijf. Deze signalen vertellen mij hoe het met mij gaat, waar mijn kwetsbaarheden zitten en wat aandacht nodig heeft. Door hier met geduld en compassie naar te kijken en hier bewust contact mee te maken zorg ik voor mezelf. En wanneer ik goed voor mijzelf zorg, stroomt mijn levensenergie en leef ik vanuit mijn kracht.”

Pas jij deze kennis en ervaring ook toe in je werk als Gimd professional en zo ja, hoe doe je dat?

“Wanneer de energie in mensen goed stroomt, voelen zij zich zeker en stralen zij dat uit naar buiten en in contact met anderen. Ik vind het prachtig om te zien hoe mensen opleven wanneer zij minder vanuit het hoofd gaan denken en meer het contact met hun lichaam herstellen door middel van ontspanning-, ademhalings- en/of schrijfoefeningen. Ik zie het zelfvertrouwen van mensen gedurende een traject toenemen en zie stralende gezichten wanneer zij meer in hun eigen kracht komen te staan en meer gaan voelen wat goed voor hen is”.

Ik zie het zelfvertrouwen van mensen gedurende een traject toenemen en zie stralende gezichten wanneer zij meer in hun eigen kracht komen te staan

Tips van Daphne

  • Maak tijd vrij om met jezelf af te stemmen. Zo doe ik bijvoorbeeld dagelijks oefeningen op mijn meditatieplek in huis.
  • Zet je telefoon eens helemaal uit (of stil), bijvoorbeeld als je door het bos wandelt. Luister naar de vogels, je ademhaling.
  • Ook tijdens het werk kan je weer even verbinding maken met jezelf. Ik doe dat bijvoorbeeld door even de kantoordeur dicht te doen en mijn ogen te sluiten.
  • Nog een aanvullende tip is de 4-7-8 ademhaling die je helpt om goed in je lijf te komen en je tot rust brengt. Google maar eens! Let er wel op dat je een buikademhaling gebruikt: een hoge ademhaling vasthouden brengt je alleen maar meer onrust!