De mensen achter Gimd Mediation

Bij Gimd Mediation werken professionals met verschillende rollen en achtergronden aan hetzelfde doel: mensen in beweging brengen. Elk conflict is anders, maar het uitgangspunt blijft gelijk: luisteren zonder oordeel, ruimte creëren voor een ander perspectief en partijen ondersteunen om zélf tot een oplossing te komen. In dit drieluik delen drie collega’s hun verhaal. Wat drijft ze in hun werk? Wat komen ze tegen? En hoe versterken ze elkaar in de praktijk? Je leest de ervaringen van Tabitha, Marjo en Lia (op de foto van links naar rechts).
Tabitha – Casemanager
Na jarenlang in het MKB en later bij een klein arbobedrijf te hebben gewerkt, kwam Tabitha begin 2021 bij Gimd binnen. Eerst in het bedrijfsbureau, maar al snel werd ze gevraagd voor de rol van casemanager mediation. “Dat voelde meteen goed. Ik hoefde er niet over na te denken – ik zei volmondig ja.” Tabitha werkt graag op de achtergrond. In een ondersteunende, dienstverlenende rol komt ze het beste tot haar recht. “Geen dag is hetzelfde op onze afdeling. Dat maakt het werk dynamisch en afwisselend – ik verveel me echt nooit.” Als casemanager is ze een belangrijke schakel in het mediationproces. Ze zorgt voor de planning, de communicatie met alle betrokkenen en is vaak het eerste aanspreekpunt. Juist in die eerste contacten maakt ze het verschil: “Soms merk ik dat iemand gespannen of wantrouwend belt. Als ik zo iemand kan kalmeren en een gevoel van vertrouwen kan meegeven, dan ben ik blij.”
Haar kracht? Gestructureerd kunnen werken, een nuchtere houding en een groot empathisch vermogen. “Het is belangrijk om je te realiseren dat het niet jouw conflict is. Je moet betrokken zijn, maar ook professioneel afstand houden.” De functie vraagt veel vlieguren, zegt ze zelf. “Ik overleg nog regelmatig met de manager of met een mediator als ik twijfels heb. Dat hoort erbij – het werk ontwikkelt zich met je mee.” En soms is het gewoon hectisch. “Dan zegt iemand op het laatste moment af, of staat er iemand in de file. Op zo’n moment ben ik degene die het moet oplossen. Maar ook dat hoort bij de rol – je leert improviseren.”
Wat haar werk voor haar bijzonder maakt, zijn de mensen. “Ik werk in een team van collega’s die echt vanuit hun hart werken. Daar ben ik trots op.” Ze haalt plezier uit fijne contactmomenten – en uit lachen. “Een beetje humor helpt om te relativeren.” Elke dag weer stapt Tabitha met energie in haar werk. “Het is altijd druk, altijd in beweging, en ik hou van het contact met mensen. En als ik via een mediator hoor dat iemand het contact met mij als prettig heeft ervaren, dan weet ik dat ik mijn werk goed heb gedaan.”
Marjo – Mediator
Marjo: “Ik ben al jarenlang verbonden aan Gimd, in verschillende rollen: bedrijfsmaatschappelijk werker, vertrouwenspersoon, coach. Maar het zijn de conflicten geweest die me altijd hebben geboeid. Niet vanwege het drama, maar vanwege de impact. Op mensen, op teams, op de hele organisatie. Toen Gimd begon met het aanbieden van mediation, wist ik: dit past bij mij. Ik ben de opleiding gaan doen, en vanaf het eerste gesprek voelde ik dat dit het was. Spannend, ja – maar ook enorm bevredigend. Mijn allereerste mediation was in één gesprek opgelost. Dat gaf zo’n kick.”
Marjo houdt van mensen in beweging brengen. “Verbinding creëren, dat is wat mij drijft. En oplossingsgericht werken. Niet blijven hangen in het probleem, maar kijken waar het licht zit. Daarvoor moet je als mediator rust kunnen uitstralen, onafhankelijk zijn, het proces bewaken. Maar vooral: een veilige omgeving creëren waarin mensen zich uit durven spreken.”
Ze herinnert zich nog levendig een mediation tussen twee collega’s die elkaar al tijden geen blik waardig gunden. “Ze leken qua gedrag en ambitie zó op elkaar – en dat zagen ze pas tijdens het gesprek. Dat inzicht brak iets open. Er kwam begrip, er kwam contact, en uiteindelijk zelfs samenwerking. Ze maakten samen plannen om hun nieuwe houding ook met het team te delen. Dat soort momenten… dáár doe je het voor.”
In haar werk komt Marjo emoties en spanningen regelmatig tegen – en die mogen er ook zijn. “Juist het benoemen ervan zorgt voor verbinding. Mensen ontdekken dat de ander helemaal niet zo’n ‘hork’ is als ze dachten. Het zijn vaak de gedachten in ons hoofd die het conflict vasthouden. Als je teruggaat naar positieve ervaringen, komt er ruimte voor iets nieuws.” Soms raakt een situatie haar persoonlijk. “Dan bel ik een collega. Even stoom afblazen. Dat helpt.” Ze is trots op het team waarin ze werkt – professioneel, betrokken, ervaren. “Wat we doen werkt. Ik kreeg ooit van partijen te horen: ‘We weten niet wat je hebt gedaan, maar zonder jou was het niet gelukt.’ Dat is het mooiste compliment.” Elke dag opnieuw stapt ze met nieuwsgierigheid haar werk in. “En als mensen elkaar aan het eind van het traject een hand geven, weet ik weer waarom ik dit doe.”
Lia – Manager
“Ik geloof in mensen en ik geloof in samen.” Die overtuiging loopt als een rode draad door het werk en het leiderschap van Lia, manager van de afdeling Mediation bij Gimd. Lia brengt een brede achtergrond mee. Naast mediator is ze ook coach, bedrijfsmaatschappelijk werker en vertrouwenspersoon. Ze werkte in uiteenlopende sectoren: van zorg tot onderwijs, van politie tot zakelijke dienstverlening. Die veelzijdigheid komt van pas – in de gesprekken die ze voert, én in haar rol als manager. “Ik weet hoeveel spanning en stress een conflict kan geven. En ook hoe lastig het is om dan het gesprek aan te gaan. Vaak schuiven mensen het voor zich uit, maar dat maakt het uiteindelijk alleen maar zwaarder. Mediation is een intensief proces. Maar als het lukt om met elkaar tot een oplossing te komen, geeft dat zoveel opluchting en rust.”
In haar mediations richt Lia zich op het herstellen van contact en het zoeken naar duurzame oplossingen – of dat nu is om de samenwerking voort te zetten of op een goede manier afscheid van elkaar te nemen. “De kracht van mediation zit in het vrijwillige karakter. Deelnemers komen tot een uitkomst waar ze echt achter staan. Dat maakt afspraken krachtiger én duurzamer.”
Ook als manager ziet Lia het belang van goede begeleiding. “Emoties uit een conflict werken door, vanaf de aanmelding tot aan de gesprekken. En ook mediators komen complexe dilemma’s tegen.” Lia vindt het belangrijk dat haar team op elkaar kan terugvallen, en dat er ruimte is voor professionele reflectie. “Ik stuur op resultaat, maar vooral op vertrouwen. Als leidinggevende wil ik vooral ruimte geven aan de kwaliteit en betrokkenheid van mijn team.” Dat doet ze onder andere door veel te sparren, goede randvoorwaarden te creëren, en te zorgen voor een veilige sfeer. “Als iedereen plezier en voldoening in het werk heeft, dan doen we het goed.”
Wat haar raakt in het vak? “Als er echt contact ontstaat. Dat mensen elkaar weer kunnen horen. Zoals bij twee vrienden, van wie de één in dienst was bij de ander. Er was weken geen contact meer. Maar in de mediation is alles uitgesproken. Ze hebben afspraken gemaakt over het beëindigen van de arbeidsrelatie én de vriendschap kon blijven bestaan.” Voor Lia is dat waar het om draait: mensen helpen om weer verder te kunnen met hun werk en hun leven. “Mediation maakt de wereld een beetje mooier. Dat ik daar een bijdrage aan kan leveren, is mijn drijfveer – als mediator én als manager.”
Meer weten over Mediation?
Voor meer informatie kun je terecht op onze website of vraag gelijk een mediation aan via het Snelverwijspunt.