Pesten op het werk

woensdag 10 juni 2015
Postvakjes leeghalen en alle stukken in de versnipperaar gooien, roosterwijzigingen niet doorgeven om problemen te veroorzaken, iemand beschuldigen van iets wat hij niet gedaan heeft: pesten op de werkvloer komt helaas maar al te vaak voor. “Meer dan 1 op de 10 medewerkers krijgt regelmatig te maken met dit grensoverschrijdende gedrag, en dat aantal stijgt,” vertelt Mary Vos, vertrouwenspersoon en bedrijfsmaatschappelijk werker Gimd. “De gevolgen van pesten kunnen heel ingrijpend zijn. Mensen krijgen te maken met fysieke klachten of raken zelfs getraumatiseerd. En verzuim óf zelfs ontslag kan dan het gevolg zijn. Gezonde arbeidsrelaties zijn dus uitermate belangrijk voor medewerkers en het aanpakken van pesten op het werk dus ook. Een vertrouwenspersoon kan daarin een cruciale rol spelen.”
Hoe kan de vertrouwenspersoon helpen bij pesten op het werk?
Mary: “Het wordt tijd de hulp van de vertrouwenspersoon in te roepen wanneer iemand geïntimideerd, aangevallen of vernederd wordt, of in een mindere positie wordt gedrukt en moeite heeft zichzelf te verdedigen. Hij of zij is continu het doelwit van anderen en het pestgedrag duurt voort. De vertrouwenspersoon kan helpen met het opvangen van de gevolgen voor het slachtoffer, de situatie bespreekbaar maken en samen met de medewerkers naar een concrete oplossing zoeken voor dit grensoverschrijdende gedrag.”
Concreet betekent het inzetten van een vertrouwenspersoon het volgende:
  • Het bieden van emotionele opvang;
  • Werken aan zelfvertrouwen en de weerbaarheid;
  • Het analyseren van de werksituatie en onderzoeken van de mogelijkheden;
  • Ondersteuning bieden in het aanpakken van het probleem, zoals het schrijven van brieven en het voeren van gesprekken;
  • Begeleiden bij het indienen van een klacht.
Waarom is vertrouwelijkheid zo belangrijk?
“Slachtoffers van pesten op het werk moeten zich veilig kunnen voelen om de situatie aan te kaarten bij de vertrouwenspersoon. De melder moet zich dus rechtstreeks kunnen melden bij een vertrouwenspersoon – en dus niet bij een leidinggevende of de afdeling Human Resources.”
Wilt u meer informatie over pesten op het werk, en wat u eraan kunt doen?
Mary Vos geeft graag advies over hoe u pesten op het werk kunt voorkomen. Neem contact met ons op: bel 088-8008500, of mail naar supportcenter@Gimd.nl.
Overdag tussen 8.30 - 17.00 uur 088 - 800 85 00