Aantal vertrouwenspersonen vervijfvoudigd

Ongewenst gedrag op de werkvloer

Aantal vertrouwenspersonen vervijfvoudigd: ‘Vooral sinds The Voice’

Via RTL Nieuws: Het aantal vertrouwenspersonen is de afgelopen jaren flink toegenomen. Vergeleken met vorig jaar is er zelfs sprake van een verdubbeling. Steeds meer bedrijven willen onveilige situaties in hun bedrijf aanpakken, maar die toenemende vraag brengt ook problemen met zich mee. “Het is nu een soort cowboymarkt.”

Waar er in 2018 bijna 200 vertrouwenspersonen bij de Kamer van Koophandel ingeschreven stonden, is dat aantal dit jaar gegroeid naar bijna 900. De ‘integriteitsindustrie‘ is hiermee vol op gang gekomen. Volgens Inge ten Brake, voorzitter van de Landelijke Vereniging voor Vertrouwenspersonen (LVV), wordt de groei veroorzaakt door recente, publieke voorbeelden.

“Vanaf de MeToo-beweging zagen we al een stijging in het aantal vertrouwenspersonen”, zegt Ten Brake, “maar na de gebeurtenissen bij het televisieprogramma ‘The Voice of Holland’ en alles wat daarna nog bekend werd, steeg het aantal helemaal enorm.”

Bij Gimd, een van de grootste bedrijven als het gaat om de (psycho-sociale) gezondheid van personeel, meldden zich vorig jaar 940 werkgevers bij een van de vertrouwenspersonen, een toename van 25 procent ten opzichte van 2021.

Nieuwe wet

Een wetsvoorstel van GroenLinks dat is aangenomen door de Tweede Kamer speelt ook mee, zegt Ten Brake. Daarmee moet elk bedrijf met meer dan 10 werknemers een vertrouwenspersoon aanstellen. Het voorstel moet nog wel aangenomen worden door de Eerste Kamer, maar de effecten zijn al te zien. ”We merken heel erg dat bedrijven hier verder op anticiperen en meer vertrouwenspersonen zoeken dan in andere jaren”, vertelt de voorzitter.

Mocht het wetsvoorstel worden aangenomen, dan kan dat volgens haar leiden tot een verdere groei van het aantal vertrouwenspersonen.

Meer vraag

Niet alleen het aantal vertrouwenspersonen neemt toe, ze worden ook vaker ingezet. Bedrijven zijn terughoudend met aantallen, maar ArboNed vertelde eerder wel aan RTL Nieuws dat het aantal bedrijven dat via hen een vertrouwenspersoon inzette al verdubbeld was.

En bij Gimd, een van de grootste bedrijven als het gaat om de (psycho-sociale) gezondheid van personeel, meldden zich vorig jaar 940 werkgevers bij een van de vertrouwenspersonen, een toename van 25 procent ten opzichte van 2021.

Integriteitsindustrie

Aan die onderzoeken kan een stevig prijskaartje hangen, al zijn deze kosten ook lastig te achterhalen. Bedrijven zijn namelijk niet verplicht om aan te geven wanneer er zo’n onderzoek plaatsvindt en hoeveel hieraan wordt uitgegeven. Rob van Eijbergen, hoogleraar integriteit aan de Vrije Universiteit, schat dat het gemiddeld om 60.000 tot 100.000 euro gaat. “Hierbij gaat het wel om de grotere onderzoeken, zoals in de Tweede Kamer,” zegt Van Eijbergen.

Wat een vertrouwenspersoon verdient, is wel te achterhalen. De LVV adviseert een uurtarief van 100 euro als ondergrens, zegt Ten Brake. Dit geldt voor externe vertrouwenspersonen. Een interne vertrouwenspersoon is namelijk iemand die het als nevenfunctie naast zijn of haar werk in het bedrijf doet.

Ook voor trainingen tot vertrouwenspersoon kunnen de kosten aardig oplopen. Zo is de vierdaagse opleiding tot vertrouwenspersoon bijna 1500 euro. De integriteitstrainingen en online workshops die bijvoorbeeld managers krijgen aangeboden, kunnen eveneens flink in de papieren lopen.

Geen kwaliteitsregels

Volgens Van Eijbergen is er wel een kanttekening te plaatsen bij de groei. Zo zijn er nog geen kwaliteitsrichtlijnen waar bedrijven aan moeten voldoen. “Het is nu een soort cowboymarkt, waarin iedereen kan doen wat hij wil,” zegt Van Eijbergen. Hij wijst erop dat sommige bedrijven niet kundig genoeg zijn om sommige problemen te onderzoeken, zoals seksuele intimidatie.

Volgens Ten Brake van LVV is dat niet het geval. “Leden van LVV moeten verplicht een vierdaagse, geaccrediteerde cursus doen. Ook wordt elke 4 jaar getoetst of hun certificering nog in orde is.”

Bron: https://www.rtlnieuws.nl/economie/artikel/5425261/vertrouwenspersonen-integriteit-kamer-van-koophandel-grote-groei