Monique van Dongen – van Litsenburg per 18 september nieuwe algemeen directeur Gimd B.V.

Per 18 september 2023 treedt Binus Dieperink af als algemeen directeur van Gimd en neemt Monique van Dongen – van Litsenburg deze rol van hem over. We staan stil bij dit bijzondere moment en de kansen en mogelijkheden die dit voor hen beiden met zich meebrengt. We spraken met de twee directeuren over het bedrijf Gimd, de organisatie, de mensen, hun visie en de toekomst.

 

Ommekeer

In de afgelopen 12 jaar dat hij algemeen directeur was, zorgde hij voor een kentering. Binus: ‘’Toen ik bij Gimd startte was er sprake van kostensturing en geen geld om te investeren.  Uiteindelijk kwam de ruimte om visionair te werken en is het van een noodlijdend naar een succesvol bedrijf gegroeid met goede cijfers en goede vooruitzichten. Bedrijfsmaatschappelijk werk is nog steeds onze belangrijkste dienst, we staan bekend om onze expertise. Maar we hebben ons dienstenaanbod uitgebreid en we zijn marktleider geworden. Niet alleen qua omvang maar met name op inhoud. Waar ik ook trots op ben zijn de grote namen die we aan ons hebben weten te binden, zoals KLM of de Nationale Nederlanden. Zulke bedrijven hebben bewust gekozen voor Gimd. Na een paar maanden willen ze outsourcen en Gimd hiervoor inzetten. Dat zijn grote successen.’’

Binus heeft een duidelijke visie. Binus: “Bij Gimd draait het om ons menselijk kapitaal. Onze medewerkers zijn het belangrijkst en daar willen we goed voor zorgen.  Ik wil mensen in hun waarde zetten en helpen bij hun ontwikkeling. We hebben de medewerkers meer verantwoordelijkheid en zelfstandigheid gegeven. Als je de mensen ruimte geeft, komen ze zelf met ideeën en kun je oogsten.”

Nieuwe directeur

Monique neemt met veel plezier het stokje over van Binus. ‘’Het is mijn beurt om de functie van algemeen directeur te vervullen en ik heb er ontzettend veel zin in. Ik verheug me op de uitdaging. Gimd is een prachtig bedrijf. Een bedrijf waarin opvalt hoe bevlogen en betrokken de medewerkers zijn bij de klanten en cliënten die zij bedienen. Daarnaast word ik zelf blij van de verschillende interventies die wij uitvoeren. De professionals maken echt het verschil voor organisaties.”

Dat Binus veel vertrouwen heeft in Monique, maakt de keuze om te stoppen als directeur makkelijker. Binus: ‘’Ik voel me zeer verantwoordelijk voor heel veel zaken, maar die kan ik met een gerust hart  aan Monique overlaten. Ik blijf me inzetten voor Gimd maar als directeur treed ik naar de achtergrond. Ik hoef geen adviezen mee te geven aan Monique, dat weet ze allemaal zelf wel. Met haar achtergrond als bedrijfsmaatschappelijk werker en haar ervaring als commercieel directeur is ze de uitgelezen persoon om Gimd klantgericht verder te brengen. Het enige wat ik meegeef: blijf gewoon jezelf, dicht bij je eigen normen en waarden.’’

Monique: ‘’Binus weet wat hij aan me heeft. We hebben de afgelopen jaren natuurlijk al intensief samengewerkt. Wij kunnen ontzettend samen lachen. Werkplezier is voor ons beiden heel belangrijk. Bij Gimd doen we het samen. De collega’s van het commerciële team, de regiomanagers, de professionals. De afdelingen staan nauw met elkaar in contact om goed in te kunnen spelen op de wensen van de klant en die optimaal te bedienen. Als ik bij een klant kom en ze hun waardering uitspreken over onze professionaliteit en de deskundigheid van de professional dan ben ik heel trots. Ik vind het ook altijd leuk om deze complimenten terug te geven, mocht de professional zelf niet bij het gesprek aanwezig zijn.”

Binus: Ik hoef geen adviezen mee te geven aan Monique, dat weet ze allemaal zelf wel. Het enige wat ik meegeef: blijf gewoon jezelf, dicht bij je eigen normen en waarden.

Focus op de toekomst

Het zijn roerige tijden in maatschappelijk opzicht en dat is zichtbaar bij de klanten. Monique: ‘’Als Gimd kunnen we echt van meerwaarde zijn. Uitdagingen op het gebied van een groot personeelstekort, een hoog ziekteverzuim, complexiteit en uitdagingen in het leven, in balans blijven, sterker aan het werk blijven zijn immers aan de orde van de dag. Het is hartverwarmend om aan het hoofd van een organisatie te staan waarin juist op deze ingewikkelde uitdagingen Gimd een groot verschil kan maken. Het wordt weer dragelijk om te gaan met de ontstane situatie. Het adviseren en trainen wordt ook steeds vaker ingezet om niet alleen op individueel maar ook op groepsniveau van betekenis te zijn.’’

Binus vervult vanaf 18 september een andere rol binnen Gimd. Hij start als strategisch adviseur/ business developer. “Voortaan kan ik ook meer met een helikopterview kijken naar de uitdagingen waar bedrijven voor staan om daar passende oplossingen vanuit ons netwerk voor te vinden.’’ Binus richt zich op de acquisitie van grotere bedrijven met focus op psychosociale arbeidsbelasting in brede zin. Met deze keuze is er meer ruimte voor zijn gezin en familie met vijf kleinkinderen. “Ik word op 18 september 65. Het is tijd voor een nieuwe balans tussen werk en privé, met meer tijd voor mijn vrouw, onze kinderen en kleinkinderen. 24 uur per dag en zeven dagen in de week aan moeten staan, dat hoeft voor mij niet meer. Ik ga mijn vrouw weer beter leren kennen.”