Tips om Blue Monday goed door te komen

Het is vandaag Blue Monday. Goed om te weten dat Blue Monday niet op wetenschap is gebaseerd. Het is verzonnen door de Britse psycholoog Cliff Arnall als marketingstunt om meer zonvakanties te verkopen tijdens de donkere wintermaanden. Toch kun je deze één na laatste maandag van de maand januari ervaren als een sombere dag. Je goede voornemens zijn mislukt, vakanties en feestdagen lijken ver weg en de dagen zijn nog donker. Bovendien is het maandag en heb je een nieuwe werkweek voor de boeg. Daarom geven we je tien tips om de dag goed door te komen.

Normaal om af en toe in een dip te zitten

Laten we je geruststellen. We ervaren allemaal wel eens een tijdelijk gevoel van somberheid. Het goede nieuws? Deze somberheid gaat doorgaans vanzelf voorbij. Vooral wanneer je jezelf de ruimte geeft om te herstellen. Het is volkomen normaal en menselijk om af en toe in een dip te zitten.

Tien tips om de dag goed door te komen

  1. Stel realistische doelen: Bepaal haalbare doelen voor de dag. Het behalen van kleine successen kan je humeur verbeteren.
  2. Daglicht: Daglicht heeft een positieve invloed op je stemming. Probeer wat tijd buiten door te brengen of zorg ervoor dat je in een goed verlichte ruimte bent.
  3. Beweging: Doe wat lichte oefeningen of maak een korte wandeling. Lichaamsbeweging kan endorfines vrijmaken en je humeur stimuleren.
  4. Luister naar opbeurende muziek: Kies voor vrolijke en motiverende muziek om je humeur te verbeteren.
  5. Plan iets leuks: Geef jezelf iets om naar uit te kijken. Het kan een kleine traktatie zijn, een gezellige activiteit of zelfs het vooruitzicht van een gezonde maaltijd.
  6. Breng tijd door met dierbaren: Sociale interactie kan je humeur aanzienlijk verbeteren. Bel een vriend, ga koffiedrinken met iemand of organiseer een videochat.
  7. Praktiseer zelfzorg: Neem de tijd voor zelfzorgactiviteiten die je plezier en ontspanning brengen, zoals lezen, een warm bad nemen of mediteren.
  8. Eet gezond: Voed je lichaam met gezonde voeding. Vermijd te veel suiker en kies voor voedingsmiddelen die je energie geven.
  9. Wees dankbaar: Denk bewust aan de dingen waar je dankbaar voor bent. Dit kan je perspectief verschuiven en je humeur verbeteren.
  10. Beperk sociale media: Vermijd overmatig gebruik van sociale media, vooral als het je humeur negatief beïnvloedt. Vergelijk jezelf niet met anderen en concentreer je op positieve aspecten van je eigen leven.

Langdurige somberheid

Als je gevoelens van somberheid langdurig aanhouden en invloed hebben op je dagelijkse leven, is het essentieel om hier aandacht aan te besteden en eventueel professionele hulp te overwegen. Ga er dan over in gesprek, bijvoorbeeld met een bedrijfsmaatschappelijk werker. Gimd versterkt de mentale kracht. Van medewerkers én organisaties. Meer weten? Neem dan contact met ons op of lees verder op onze expertisepagina over de meerwaarde van bedrijfsmaatschappelijk werk.