Tips om je thuiswerkdag goed af te sluiten

Inmiddels is thuiswerken een gewoonte geworden en een groot deel van de werkgevers verwacht dat dit nog even zo blijft. Ondanks de voordelen, schuilen er ook risico’s in thuiswerken. Want als je in dezelfde omgeving bent, hoe sluit je je werk dan goed af?
Sta bewust stil bij het moment dat je laptop dichtklapt. Deze tips kunnen je daarbij helpen!

  1. Doe een breindump. Schrijf aan het eind van de dag (digitaal) alles op wat er nog in je hoofd spookt: ingevingen, projecten die niet af zijn gekomen, taken die nog moeten. Dit zorgt ervoor dat je deze dingen gerust kunt vergeten (ze staan immers op papier) en dat je morgen eenvoudig de draad weer op kunt pakken.
  2. Markeer de overgang naar vrije tijd, door bijvoorbeeld stil te staan voor je de huissleutel omdraait: ‘nu is mijn werkdag voorbij’.
  3. Haal je lichaam uit de werkstand. Dikke kans dat je een groot deel van de dag achter een scherm hebt gezeten. Een korte wandeling (door bijvoorbeeld een halte eerder uit te stappen) of een yoga-oefening doen wonderen.
  4. Doe iets wat je niet zo vaak doet. Speel met je huisdier. Doe verstoppertje, trap een balletje of stoei. Na een serieuze werkdag zijn speelsheid en een beetje gekte een uitstekend tegengif.
  5. Creëer iets (dat niets met je werk te maken heeft). Perfectioneer je recept, brei een sjaal, schilder, schrijf een lied, bouw een boekenkast of ontwerp een nieuwe zithoek in de tuin. Dit zorgt ervoor dat je je brein op een andere manier gebruikt en haalt je zo uit de werkmodus. Met je handen werken stimuleert bovendien andere hersengebieden en is dus goed voor je. En, niet onbelangrijk: aan het einde heb je een mooi resultaat waar je trots op kunt zijn.

Bron: Thijs Launspach, AD.nl