Meer werkstress richting zomervakantie

Zo richting (zomer)vakantie zien we dat medewerkers meer te maken krijgen met werkstress. Men zet massaal een tandje bij. Het resultaat kan zijn: veel af te werken lijstjes, extra taken, veel afspraken én een opgejaagd gevoel. De omschakeling naar de vakantieperiode en ‘het grote genieten’ is daarmee wel erg groot. Vandaar dat het goed is om vooral in deze periode in jezelf te blijven investeren en de verhoogde werkdruk op een gezonde manier aan te pakken.

Waarom die haast? Weet jij wanneer je werk af is?

Zo hou je een goede balans tussen werk en privé:

  • Grenzen stellen: Het is essentieel om duidelijke grenzen te stellen tussen je werk en je privéleven. Communiceer deze grenzen naar je collega’s en werkgever, zodat ze op de hoogte zijn en je tijd buiten werktijd respecteren. Heb je al gehoord van de term “loud leaving”? Door luid en duidelijk aan te geven richting je collega’s dat je werkdag er op zit, geef je aan niet meer bereikbaar te zijn. Dus: “Tot morgen allemaal, ik ben vanmiddag vrij!”
  • Vrije tijd en ontspanning: Plan je vrije tijd. Maak bewust ruimte in je agenda, door hobby’s en tijd met je familie ook in te plannen. Hiermee creëer je een gevoel van balans en verminder je de kans dat je werk je hele leven overneemt. Dit gevaar ligt helemaal snel op de loer als je veel thuiswerkt.
  • Delegeren: Je hoeft niet alles zelf te doen. Leer delegeren en vertrouw erop dat je collega’s willen helpen en bepaalde taken van je kunnen overnemen. Als je alles altijd zelf probeert te doen, loop je risico op overbelasting en een verstoorde balans.
  • Prioriteiten: Maak een takenlijst, bekijk je taken kritisch en prioriteer. Niet alles hoeft NU af. Niet ALLES hoeft nog voor je vakantie af. Sommige taken kunnen wachten. Focus op de belangrijkste taken en stel realistische doelen voor jezelf. Dit helpt je om gefocust te blijven.
  • Tevredenheid: Voor een goede werk-privé balans is het belangrijk om een punt te bereiken waarop je tevreden bent met je prestaties en voldoende tijd en energie overhoudt voor je privéleven.

Onthoud dat het vinden van een goede werk-privébalans een proces is dat tijd en aanpassing vergt. Experimenteer met verschillende strategieën en ontdek wat het beste voor jou werkt. En wil je meer weten over een betere werk-privé balans en hoe het uitval kan voorkomen? Neem dan contact met ons op!