Wat denk je dat helpt in het voorkomen van een burnout?

Wat denk je dat helpt in het voorkomen van een burnout

Gimd plaatste een poll op LinkedIn met de vraag: Wat denken jullie dat helpt in het voorkomen van een burnout? Uit de poll bleek dat 45% van jullie dacht dat een gesprek met de leidinggevende een burnout voorkomt. Dat klopt: wanneer je teveel werkdruk ervaart, is het goed om tijdig het gesprek met je leidinggevende aan te gaan. De keuze minder werkdruk kreeg 33% van de stemmers. Bij veel werkdruk door een verstoorde werk-/privebalans kan het daarnaast fijn zijn (tijdelijk) wat meer regelvrijheid te krijgen; 22% van de deelnemers stemde dan ook op werktijden zelf regelen.

Mary Vos, Gimd professional: “Vooropgesteld: een beetje stress is niet erg. Ervaar je te lang en te veel stress, dan is het verstandig tijdig aan de bel te trekken. Bij Gimd geloven we in preventie, in het voorkomen van uitval. Duurzame inzetbaarheid begint met een gesprek over die inzetbaarheid. Dat gesprek ga je aan met je leidinggevende, de bedrijfsarts of de bedrijfsmaatschappelijk werker. De oplossing is persoonlijk. Soms helpt het om (tijdelijk) wat meer regelvrijheid te krijgen. Soms helpt het om samen te prioriteren. En soms helpt het om te werken aan je persoonlijke effectiviteit. Daar kan een bedrijfsmaatschappelijk werker bij helpen.”

Wanneer je teveel werkdruk ervaart, is het goed om tijdig het gesprek met je leidinggevende aan te gaan.

Ervaar je teveel werkdruk of denk je dat een collega op zijn of haar tandvlees loopt? In onze Toolkaart ‘Stress door werkdruk’ zie je overzichtelijk wat jij kan doen als jijzelf (of je collega) te maken hebt met stress: Gimd_Toolkaart-stress-door-werkdruk_20