Terug van vakantie

Door bedrijfsmaatschappelijk werker Manja Meijer

Daar zit je dan, in het zonnetje op je vakantieadres. Zonnebril op je neus. Heerlijk dromerig voor je uit te kijken en te bedenken dat je hier wel heel erg aan toe was. Je beseft dat je de afgelopen tijd erg veel en hard gewerkt hebt. Dat het eigenlijk allemaal net even te veel was. Je neemt je dan ook voor om het na je vakantie allemaal anders aan te pakken.

Maar hoe ziet dat anders er en dan uit? En hoe ga je dat dan ook vol houden?

Want, helaas, maar waar… de ervaring leert dat je na de vakantie snel weer meegaat in de waan van de dag. Daardoor verval je, veel eerder dan bedacht, weer in oude gewoontes. Jammer, want een juiste balans is in het belang van jou en je werkgever!

Wat is dan die juiste balans? En hóe blijf je lekker in je energie zitten?

Het antwoord daarop is niet eenduidig. Wat voor de een goed werkt, werkt voor de ander niet. Waar de één juist die werkdruk, adrenaline of straffe uitdaging nodig heeft om lekker in het vel te zitten. Daar heeft de ander juist weer baat bij routine en regelmaat.

Zoek daarom uit wat voor jou prettig werkt en praat erover met je leidinggevende:

  • Vind jij het prima om zo nu en dan over te werken, maar niet altijd en elke keer? Bedenk dan hoe vaak je dat wil en communiceer wanneer ze je daarvoor mogen vragen.
  • Hou jij van spoedklussen en werk je graag met deadlines? Geef dat dan vooral door aan je leidinggevende, maar maak ook afspraken over hoe vaak je zo’n spoedklus wil en hoe je je grenzen aangeeft als het toch te veel wordt.
  • Vind jij regelmaat vooral fijn omdat je privé situatie weinig tot geen ruimte biedt voor overwerk? Bespreek dit dan ook met je leidinggevende.

Andere tips (wellicht open deuren, maar toch handig om weer even bij stil te staan):

  • Probeer je niet druk te maken om zaken waar je geen invloed op hebt.
    Je druk maken heeft geen invloed op dat wat is of zal gebeuren, maar heeft wel negatieve invloed op je lijf. Oefen jezelf in loslaten (of vraag hulp van b.v. een bedrijfsmaatschappelijk werker om dat te leren).
  • Kijk naar waar je wel invloed op hebt en richt je daarop.
    Werken aan oplossingen is altijd leuker! Ga hierover in gesprek met collega’s en wie weet welke mooie en creatieve oplossingen daar uit voort vloeien.
  • Probeer niet te klagen maar in oplossingen te denken.
    Klagen kost energie, terwijl het zoeken naar oplossingen juist energie op kan leveren. En als er geen andere oplossing is, heeft klagen ook geen zin.
  • Vergeet niet waarom je voor dit werk hebt gekozen. Waarschijnlijk hou je van je werk.
    Verlies je liefde voor het vak niet doordat zaken soms niet goed lopen of omdat je je irriteert aan randzaken. Probeer oog te blijven houden voor wat wel goed gaat.
  • Spreek je wensen en je behoeftes uit.
    Door te zeggen wat je niet wil, weten je collega’s en je leidinggevende niet wat je wél nodig hebt. Gevolg is dat zij misschien een oplossing voor jou bedenken die niet past bij jouw behoeftes. Dus zeg wat je wél nodig hebt.

Meer weten over werkdruk en het vinden van de juiste balans tussen werk en privé, neem contact op met de bedrijfsmaatschappelijk werker. Of lees verder bij onze nieuwsberichten voor meer tips over werk privé balans.