1 op de 3 vrouwen heeft wel eens te maken gehad met seksuele intimidatie.

Bescherm uw werknemers tegen seksuele intimidatie

Vervelende opmerkingen maken, iemand aanraken terwijl hij of zij dat niet wil, insinuerende teksten op de muren van het toilet over iemand, tot en met seksueel geweld: seksuele intimidatie op het werk is seksueel getinte aandacht die ongewenst, eenzijdig en opgelegd is. In welke vorm dan ook. Dat kan verbaal, non-verbaal of fysiek gedrag van seksuele aard zijn (handtastelijkheden, aanranding en verkrachting). Momenteel komen onder hashtag #metoo veel indrukwekkende verhalen van vrouwen hierover naar boven. Hoewel er bij organisaties al veel is geregeld op het gebied van seksuele intimidatie (beleid, een regeling, een vertrouwenspersoon), komt het toch nog geregeld voor. Overal waar de ene persoon macht heeft over de ander, speelt een afhankelijkheid en dan kunnen er kwalijke zaken gebeuren. Dit overkomt niet alleen vrouwen maar ook mannen.

Werkgevers: spreek je uit
Niets is zo erg als slachtoffer van seksuele intimidatie dat je niet geloofd wordt. Je staat er dan letterlijk alleen voor. Mensen zijn niet voor niets voorzichtig met het bespreekbaar maken van wat hen is overkomen. Als werkgever bent u verplicht uw werknemers zoveel mogelijk te beschermen tegen grensoverschrijdend gedrag Er zijn veel mogelijkheden: actief beleid, gedragsregels, en het aanstellen van een  vertrouwenspersoon. De vertrouwenspersoon  is onafhankelijk en vormt een klankbord, geeft advies en biedt begeleiding aan de medewerker . Het is belangrijk dat je je als werkgever uitspreekt en het onderwerp serieus neemt. Vervolgens moet je natuurlijk ook maatregelen durven nemen. Juist in organisaties zou dit probleem goed aangepakt kunnen worden. Voor medewerkers  die worstelen met een kwestie en  toegang hebben tot een vertrouwenspersoon:  loop er niet alleen mee rond maar bespreek het met de vertrouwenspersoon.

Wilt u meer informatie over wat Gimd kan betekenen bij seksuele intimidatie?
Neem dan contact met ons op: bel 088 – 800 85 00, of mail naar [email protected]. Kijk ook eens op https://www.gimd.nl/grensoverschrijdend-gedrag/seksuele-intimidatie/ of www.vertrouwenspersoon.nl.