Het belang van rust en herstel

Blog van het bedrijfsmaatschappelijk werk.

Door Iris Hageman, bedrijfsmaatschappelijk werker bij Gimd.

De komende weken hebben veel mensen vakantie, een tijd waarin de werkdruk wat lager ligt. Niet alleen is dat fijn om van het mooie weer te genieten, ook is rust onmisbaar om gezond en vitaal te blijven of te worden. 

Als we werken is ons brein in verschillende gebieden actief. En wie kent er niet de weken waarin de agenda’s steeds krapper worden, de herstelperiodes korter en uiteindelijk de energie lager. Wanneer dit allemaal tijdelijk is kunnen we dit prima aan. Als we tenminste daarna ook weer kunnen opladen. 

Er zijn verschillende manieren van rust en herstel. Slapen, maar ook niets doen, of lummelen zijn manieren om je batterij op te laden. Daarnaast, tijd voor jezelf, tijd met anderen en/of tijd voor hobby’s. 

Maar juist ook door een beetje actief te zijn, helpen we ons brein en lichaam te herstellen; opladen door beweging. 

Waar het heerlijk is om van je verdiende rust te genieten door helemaal even niets te doen, even bankhangen bijvoorbeeld, pleit ik er ook nog even voor om te -blijven- wandelen.

Dagelijks bewegen heeft fysiek een positieve invloed op je bloedvaten, bloeddruk en insulinehuishouding. Maar is net zo goed van belang voor je mentale gezondheid. Het zorgt voor de aanmaak van nodige ontspanningshormonen en helpt je stresshormonen te verlagen. 

Wie kan dat beter toelichten dan Eric Scherder? Hij legt daarbij in deze video ook nog even uit waarom je dit niet alleen in vakantietijd moet doen, maar vooral ook tijdens je werkdag. Hint: het komt zowel jou als jouw werk ten goede. 

Mocht je het idee hebben dat je na een vakantie nog niet voldoende bent opgeladen, of misschien het risico loopt op chronische stress, dan is alleen wandelen en rust niet genoeg. 

Trek dan vooral aan de bel bij je leidinggevende en/of bij het bedrijfsmaatschappelijk werk. Zodat je op tijd kunt bijsturen. Met je leidinggevende en/of bedrijfsmaatschappelijk werk kun je op zoek gaan naar een oplossing. 

Erik Scherder | Waarom is wandelen goed voor je brein? – YouTube