Traumaopvang voor werknemers
“Mijn collega zakte ineens naast mij in elkaar. Hij bleek een hartinfarct te hebben. Ik kan niet reanimeren, maar een andere collega wel. Helaas is mijn collega toch overleden. Tja, zoiets grijpt je behoorlijk aan. We waren behoorlijk van slag. Gelukkig heeft mijn leidinggevende snel trauma opvang geregeld. Eerst vond ik dat wat overdreven. Maar we konden allemaal van ons af praten bij de traumabegeleider. En hij vertelde wat we aan emoties kunnen verwachten de komende dagen.”
Begeleiding na een schokkende gebeurtenis
Als je een traumatische ervaring mee maakt, is het belangrijk dat je zo snel mogelijk professionele traumabegeleiding krijgt. Krijg je niet de begeleiding die je nodig hebt, dan heb je kans dat je uiteindelijk uitvalt.
Gimd heeft een team van professionele traumabegeleiders voor je klaar staan. Je werkgever betaalt deze begeleiding. Het is belangrijk dat jij en je collega’s snel de juiste hulp krijgen. Denk je dat het allemaal wel meevalt en vanzelf over gaat? Helaas. Tussen 2013-2015 stonden er gemiddeld 60.000 mensen per jaar geregistreerd bij de huisarts met een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Uit onderzoek blijkt dat 14% van de Nederlanders PTSS ontwikkelt na het meemaken van een schokkende gebeurtenis.
Heb je een schokkende gebeurtenis meegemaakt? Vraag traumaopvang bij je leidinggevende aan!
Wat doet de traumabegeleider?
De traumabegeleider bespreekt de benodigde inzet met je werkgever. Hij inventariseert of er direct contact met jou moet worden opgenomen.
Tijdens het gesprek met de traumabegeleider vertel je wat er is voorgevallen. Zijn er collega’s bij betrokken, dan vertelt iedereen zijn kant van het verhaal. Ook al heeft iedereen dezelfde situatie meegemaakt: de beleving is altijd anders. De traumabegeleider vertelt je welke emoties of klachten je de komende dagen kunt verwachten. Je kunt tot twee weken na de gebeurtenis contact met de traumabegeleider opnemen als je hier behoefte aan hebt.