Traumaopvang voor werkgevers
Snelle interventie voorkomt verzuim
Snelle inzet van professionele traumabegeleiding voorkomt PTSS en verzuim op de korte én lange termijn. Gimd traumaopvang ondersteunt u en uw werknemers graag indien er een schokkende gebeurtenis plaats heeft gevonden. De traumabegeleider biedt veiligheid en rust binnen de grote onveiligheid van een traumatische gebeurtenis. Dit bespoedigt de terugkeer naar de dagelijkse gang van zaken.
Traumaopvang
Een schokkende gebeurtenis maakt nooit een onderdeel uit van het (dagelijkse) werk. Als werkgever heeft u een zorgplicht naar uw personeel. Het bieden van traumabegeleiding getuigt van goed werkgeverschap. Daarnaast hebben veel werkgevers trauma opvang opgenomen in hun sociaal-, personeels- of arbobeleid. Uit onderzoek blijkt dat 14% van de Nederlanders PTSS ontwikkelt na het meemaken van een schokkende gebeurtenis.
Wanneer?
- Vooraf (bijvoorbeeld bij terminale werknemer): organisatiebegeleiding;
- Tijdens een schokkende gebeurtenis;
- Na een schokkende gebeurtenis.
Wie is de doelgroep?
- Direct betrokkenen;
- Indirect betrokkenen (bijvoorbeeld publiek, overige werknemers);
- Management (ondersteuning van de leidinggevenden en het geven van advies aan de organisatie).
Hoe vindt de inzet plaats?
Wij bieden de volgende begeleidingsmogelijkheden:
- Telefonisch;
- Persoonlijk (op de plaats van het incident, op de arbeidslocatie of op het thuisadres);
- Groepen (max. 10 personen per begeleider);
- Individueel.
Het traumateam
Ons traumateam bestaat uit 25 hbo+ opgeleidde traumabegeleiders. Onze traumabegeleiders zijn stabiele hulpverleners die hoofd- van bijzaken scheiden, structuur bieden en beleid uitstippelen zodat men snel terug kan tot de orde van de dag.
Gimd trauma opvang besteedt veel aandacht aan opleiding, na- en bijscholing én aan de zorg voor onze traumabegeleiders zelf.
Gimd traumaopvang: het passend antwoord op een ongepland incident
“Ik was zelf ook in paniek. Het bedrijfsongeval was een vreselijk ongeval. Goed dat jullie ons door deze fase heen geholpen hebben. De traumabegeleider bracht structuur en rust wat mij als directeur vertrouwen gaf om dit met elkaar op te vangen.” – Directeur MKB
“Door de terroristische aanslag moesten de scholen dichtgehouden worden. De docenten vingen de scholieren fantastisch op. Het was geweldig om te zien op welke wijze de traumabegeleider er voor het docententeam was. Zij mochten nu ook hun emoties laten gaan en hun ervaringen met elkaar delen. Door deze opvang zijn we hechter geworden als team, we delen meer met elkaar en voelen ons meer verbonden dan voorheen. Gimd trauma opvang, hartelijk dank voor jullie professionele optreden.” – Decaan, scholengemeenschap
“Het was erg verdrietig dat onze gewaardeerde collega een hartinfarct kreeg op de werkvloer. Helaas heeft de reanimatie hem niet terug kunnen halen. Door de snelle inzet van Gimd trauma opvang konden de collega’s hun verhaal vertellen. Het was rustgevend om te horen dat heftige emoties erbij horen bij zo’n heftige gebeurtenis.” – Manager bankzaken
Onze werkwijze bij traumaopvang
U belt ons via 088 – 800 85 25. Ook ’s avonds en in het weekend zijn wij bereikbaar op dit nummer. Uw melding komt binnen bij het bedrijfsbureau van Gimd. Zij schakelen direct door naar de manager traumaopvang. Deze inventariseert de hulpvraag. Samen bespreekt u de gewenste traumabegeleiding. U ontvangt per mail een bevestiging van de gemaakte afspraken.
De traumabegeleider neemt telefonisch contact met u op en voert de begeleiding uit zoals gezamenlijk is overeengekomen. Na afloop evalueert de traumabegeleider met u. Indien nodig of gewenst ontvangt u concreet advies.
De traumabegeleider koppelt relevante informatie terug aan u. Goede nazorg maakt onlosmakelijk deel uit van professionele trauma opvang. Soms is de eerste opvang die Gimd trauma opvang biedt niet voldoende. De traumabegeleider adviseert u dan over een passende vervolginterventie. Een vervolg bestaat bijvoorbeeld uit:
- Psychologische begeleiding (bijvoorbeeld: EMDR, Exposure Therapy);
- Bedrijfsmaatschappelijk werk;
- Coaching;
- Training of workshop.
Desgewenst en indien van toepassing denken we met u mee hoe u een dergelijk incident kunt voorkomen.