We bieden drie trainingen en workshops die ons leren om goed om te gaan met stress.
1. Workshop ‘Mentale Veerkracht’: de kracht om te veranderen
We (her)kennen het allemaal: gevoelens van onvrede of klachten over het werk, de omgang met collega’s en leidinggevenden, of het gevoerde beleid. De manier waarop medewerkers daarmee omgaan, verschilt van persoon tot persoon. De een trekt zich terug, de ander verliest het vertrouwen in de organisatie, en nummer drie trekt de stoute schoenen aan, gaat iets doen en toont mentale veerkracht (cognitieve flexibiliteit).
Wat is mentale veerkracht?
Mentale veerkracht is het vermogen om in te spelen op nieuwe situaties door deze te herkennen en je gedrag erop af te stemmen. Veerkrachtige mensen houden permanent rekening met het onbekende en doorlopen drie stappen:
Werken aan mentale veerkracht kun je leren
Wij bieden leidinggevenden en medewerkers een workshop (duur: 1 tot 2 dagen) waarin de eigen mentale veerkracht wordt gestimuleerd. U maakt kennis met 3 methodieken:
Tussen de modules door wordt geoefend en de opgedane kennis toegepast in de dagelijkse werksituatie.
2. Pitstopgesprekken: groepstraining voor leidinggevenden
Pitstopgesprekken zijn korte en krachtige gesprekken die u als leidinggevende voert met uw medewerkers. Dit kan op bijvoorbeeld de rand van het bureau. Het doel ervan is erachter te komen hoe medewerkers omgaan met veranderingen binnen de organisatie, en hoe flexibel ze daarmee omgaan. De training kan als losse module worden ingezet, of als onderdeel van het programma ‘Mentale veerkracht’.
Wat levert het u op?
Na afloop van de training kan de leidinggevende pitstopgesprekken voeren met medewerkers en weet hij of zij welke oefenlabs (‘Oplossingsgericht werken’, ‘Mindfulness en veerkracht’, ‘Rolflexibiliteit’) ingezet moeten worden wanneer een medewerker dreigt af te haken of al afgehaakt is. Het gedachtegoed van ‘Mentale veerkracht’ wordt verder geborgd in uw organisatie en het rendement op organisatieniveau wordt verhoogd.
3. Workshops ‘Stressmanagement’ en ‘Gezonde leefstijl‘: voor een gezonde organisatie
Gezondheid is een groot goed – ook in uw organisatie. En als werkgever bent u verplicht om uw medewerkers te beschermen tegen psychosociale arbeidsbelasting (alle factoren die bij het werk stress veroorzaken, zoals agressie en geweld, arbeidsconflicten, seksuele intimidatie, pesten en werkdruk). Daarnaast is de medewerker verantwoordelijk voor zijn eigen inzetbaarheid. We bieden twee workshops die u en uw medewerkers de weg wijzen naar een gezondere werkvloer en leefstijl.
Wat komt er allemaal aan bod in de workshop ‘Stressmanagement’?
In de workshop ‘Stressmanagement’ komen de volgende onderwerpen aan bod:
Wat wordt er in de module ‘Gezonde leefstijl’ behandeld?
De workshop ‘Stressmanagement’ kan worden uitgebreid met de module ‘Gezonde leefstijl’. U krijgt dan meer informatie over: